Tag på en kulturel rejse i FRANK JÆGER LAND –en del af Danske Digterruter
Officiel åbning af 3 nye landartværker med 3 lydfortællinger 18. juni: Gå en tur i digteren Frank Jægers fodspor og oplev naturen på en helt ny måde. Gratis men tilmelding nødvendig.
Frank Jæger var en populær forfatter, der levede fra 1926 til 1977. Området omkring Ganløse var et af hans foretrukne vandringssteder, og det er da også her, hans historier fra novellesamlingen ”Hverdagshistorier” nu virkeliggøres med tre landartværker med tilknyttede lydfortællinger til. I Ganløses natur fandt Frank Jæger både enhjørninger, hekse, engle og trolde, men også tilsyneladende virkelige personer såsom snedkeren og baronen.
De tre landartværker; Snedkeren, Baronen og Enhjørningen er skabt af naturens materialer og fletter sig ind i kultur- og naturlandskabet. Til hver af værkerne hører en af Frank Jægers historier, oplæst af skuespilleren Nis Bank-Mikkelsen. En QR-kode på værket leder lytteren hen til historierne. Det er kunsterduo'en Søren Brynjolf og Henrik Dyreborg Wagner, der har lavet de tre landartværker.
Virkeliggør historien og vores område
Egedal kommune og Egedal Kulturelt Samråd inviterer til åbningsfest fredag den 18. juni.
Freelancejournalist og kulturproducent Lone Nyhuus, er kvinden bag Frank Jæger Land:
- Jeg elsker Frank Jægers historier, og da jeg hørte ”Enhjørningen i Ganløse skovene” blev det her område, som jeg selv bor i, vakt til live for mig. Den oplevelse vil jeg gerne give andre, og derfor satte jeg gang i Frank Jægerland, der nu er blevet realiseret med hjælp fra fonde og Egedal Kommune, fortæller Lone Nyhuus.
Viceborgmester Ib Sørensen kan også se noget særligt i at virkeliggøre Frank Jægers historier i lokalsamfundet. Han var nemlig en del af Egedal Kunstråds jury, der valgte de tre kunstværker ud af 12 indsendte værker. Juryen bestod foruden medlemmer af Egedal Kunstråd også af Frank Jægers arvinger.
- Det er i sig selv meget imponerende at opleve de tre landartværker i naturen. Jeg er vild med, at dette projekt taler til flere sanser og samtidig gør os klogere på både vores område og en af vores bedste forfattere. Det bliver en attraktion for turister og giver ekstra kolorit på de mange gåture, som vi går i øjeblikket. Jeg tror også, at skoler vil kunne bruge det i undervisningen i for eksempel i dansk, billedkunst, idræt eller sløjd, siger Ib Sørensen.
Festlig åbningsfest
Gå med på oplevelsesruten fredag den 18. juni fra kl. 14-17, og vær med til den festlige åbning af Frank Jæger Land. Ruten er ca 6 km. lang. Der vil alle steder være oplæsning ved Nis Bank-Mikkelsen og et let traktement inspireret af Frank Jægers tre fortællinger; Snedkeren, Enhjørningen og Baronen. Som deltager kan du vælge at være til stede ved en enkelt lokation, eller gå med på hele turen. Af hensyn til Coronasituationen (og til traktementet) er tilmelding og coronapas nødvendig.
Fakta:
Læs mere her om Frank Jæger Land. Frank Jæger Land er en del af et landsdækkende projekt Danske Digterruter og er realiseret som et samarbejde mellem Egedal Kulturelt Samråd, Egedal Kommune, Naturstyrelsen, Frank Jægers arvinger og en række lokale aktører. Ved at vække historierne til live er der sat fokus på vores natur og kulturlandskab, og der er skabt grobund for en stærk tilknytning til de lokale områder. Projektet vil, når det er færdigt, omfatte 18 installationer i Nordsjælland - alle sammen baseret på de 18 korte noveller i Frank Jægers bog Hverdagshistorier.
Projektet er støttet af Egedal Kommune, udlodningsmidler til Friluftsliv og Brødrene Hartmanns Fond. Åbningen af Frank Jæger Land er støttet af Nordea Fondens lokale pulje.
14 Danske Digterruter åbner den 18. juni 2021 landet over med lokale ruter og vandringer og med hjemmesiden www.danskedigterruter.dk.
Frank Jægerland er en realisering af Egedal Kommunes kunststrategi, der sætter rammer og retning for Egedal Kommunes kunst- og kulturprojekter. Kunsten skal understøtte kommunens vision om: ”hverdag i fællesskab og bevægelse”. Landartværkerne, der inviterer til gåture og fordybelse i kulturen, er et godt eksempel på dette. Læs Egedal Kommunes Kunststrategi 2022 (pdf) og Kunststrategi tillæg 2022 (pdf).
Støttet af
Støttet af