Frank Jæger Land
Besøg Frank Jæger Land, der består af tre landartværker i den nordlige ende af kommunen ved Buresø, Myrestenen i Ganløse Eged og ved Bastrup Sø.
Værd at vide om Frank Jæger Land
I 1951 udgav Frank Jæger (1926-1977) novellesamlingen ’Hverdagshistorier’, som udspiller sig i Nordsjælland, herunder i Egedal Kommune, hvor Frank Jæger havde sin daglige gang. I autentiske geografiske rammer udfolder novellerne et eventyr-univers, hvor enhjørninger, hekse, engle og trolde optræder side om side med tilsyneladende virkelige personer såsom skovhuggeren fra Ganløse, postbæreren i Farum m.m. De tre landartværker, der udelukkende er skabt af naturens materialer, fletter sig ind i kultur- og naturlandskabet. Til hver af værkerne hører en af Frank Jægers historier, oplæst af skuespilleren Nis Bank-Mikkelsen. Hør historien nedenfor.
Historien omhandler forårets komme. En magisk forløsning, hvor kun en jomfru kan tæmme enhjørningen. Hun lader foråret flyde ud af enhjørningens horn. Det er en sælsom og sensuel fortælling. En beskrivelse af dualitet mellem jomfruen, som er det ultimativt feminine og enhjørningehornet, som er et billede på maskulinitet. Dette ønskes afbilledet i en sensuel skulptur af en smuk kvinde som sammen med det falliske horn undfanger foråret, som flyder ud af hornet.
Værket er ca. 4 meter højt og udelukkende udført med motorsav.
Snedker Svante er samfundets syndebuk og prygelknabe. Og det viser sig, at uden ham i byen falder folk i fordærv og undergang. Han bygger sig en luft gondol som henleder tankerne til Noahs ark. En mægtig gondol som beskrives som værende:
300 alen = 188 meter lang | 50 alen = 31 meter bred | 30 alen = 18 meter høj. Vores gondol bliver 470 cm lang | 77 cm bred | 45 cm høj.
Snedker Svante byggede gondolen af antik “gofertræ”, det samme træ Herren befalede Noah at bygge hans ark af.
Gondolen svæver en halv meter over jorden hævet op på pæle. Og luftballonen symboliseres via et piletræ, der vokser op gennem midten af båden. Snedker Svante skal ses kiggende ud af vinduet i stævnen. På rælingen sidder en due med en olivengren i næbbet, og spejder efter land.
Se video fra opførelsen her: https://youtu.be/fIQKFNYalt4
Som det er med rigmænd, er det med Baronen – han akkumulerer. Dragen som flytter ind på det kunstige bjerg er modsat Baronen frimodig og nærmest kærlig, på trods af at det er en drage med alt, hvad det betyder. Vores vision for denne historie er at udforme den oppustede Baronen siddende på ryggen af dragen.
Dragen skal ligge med det kæmpe gab vidt åbent med gigantiske tænder som inviterer beskueren til at fodre den. Kroppen udformes af træstubbe der former den slyngende krop. Dragen bliver ca 5 meter lang og den skal stå på bakken ved Buresø og skue ud over søen.
Dragen og Baronen udformes af træ udelukkende med motorsav.
FRANK JÆGER LAND er støttet af Hartmanns Fond, Friluftsmidlerne fra Friluftsrådet og Egedal Kommune og udføres som et samarbejde mellem Egedal Kommune, Naturstyrelsen, Egedal Kulturelt Samråd, lokale aktører inden for natur-, kultur-, kunst- og fritidssamarbejde.
FRANK JÆGER LAND er en del af det landsdækkende projekt, Danske digterruter.
Kontakt
Kultur og Fritid
Dronning Dagmars Vej 2003650 Ølstykke