Skip til hoved indholdet
    Hjem Om kommunen Grøn kommune Natur og biodiversitet Bekæmp kæmpe-bjørneklo

Bekæmp kæmpe-bjørneklo

Kæmpe-bjørneklo ødelægger det naturlige dyre- og planteliv, og den er giftig at berøre. Derfor skal kæmpe-bjørneklo udryddes, og du skal hjælpe.

Kæmpe-bjørneklo ødelægger kommunens vilde dyre- og planteliv, og den er giftig for mennesker at berøre. Derfor er målet at kæmpe-bjørneklo skal udryddes fra kommunen, og det skal kommunens grundejere hjælpe med til.

Indsatsplan skal sikre bekæmpelse

Kommunalbestyrelsen har derfor vedtaget Indsatsplan for bekæmpelse af kæmpebjørneklo, der gælder fra 2023, som forpligter alle grundejere til at udføre bekæmpelse af planterne. Egedal Kommune udfører bekæmpelse på egne arealer. Bekæmpelsen sker i henhold til de bekæmpelsesfrister, der er fastsat i indsatsplanen og som også er gældende for private lodsejere. Såfremt du har bjørneklo på din matrikel, skal bekæmpelse foretages før hver af de fastlagte frister.

Frister for bekæmpelse af kæmpe-bjørneklo

  • 1. maj
  • 15. juni
  • 15. juli
  • 1. august

Se kort over forekomster

Du kan se, hvor i kommunen der er registrerede forekomster af kæmpe-bjørneklo på Egedal Kommunes kort nedenfor. I kortet er det også muligt at søge efter en specifik adresse eller matrikel.

Er der registreret kæmpe-bjørneklo på din grund, vil du kunne møde kommunens medarbejdere på din grund i perioden fra den 1. maj til den 14. august. 

Medarbejderne skal kontrollere, om du har opfyldt Egedal Kommunes krav til bekæmpelse af kæmpe-bjørneklo. Du kan læse kravene i indsatsplanen.

Under kommunens tilsyn vil der også være fokus på at registrere nye fund af kæmpe-bjørneklo. Derfor vil du også kunne opleve kommunens medarbejdere på din grund, selvom planten ikke tidligere har været registreret på din ejendom.

Kommunens medarbejdere vil medbringe identitetskort, når de færdes på private grunde.

Husk, at du er forpligtet til at bekæmpe planten helt ned til dit vandløbs midte - også brinken fra kronekant til vandkant. Bemærk at kommunens oprensning af vandløb ikke omfatter rydning af kæmpe-bjørneklo. 

Når du bekæmper kæmpe-bjørnekloen, skal du passe på, at du ikke forveksler kæmpe-bjørnekloen med andre planter. Det kan du læse mere om i næste fold-ud fane.

Når du har sikret dig, at der er tale om kæmpe-bjørnekloen, findes der forskellige metoder til bekæmpelse af den: 

Det anbefales ligeledes at konsultere Miljøstyrelsens hjemmeside for mere uddybende information om bekæmpelsesmetoder samt anbefalinger af specifikke metoder til forskellige typer arealer. 

Kæmpe-bjørnekloen skal udryddes. Derfor skal Kommunen kende kæmpe-bjørnekloens udbredelse i kommunen, og det kan du hjælpe med til. 

Grundlaget for en effektiv bekæmpelse er, at kommunen har kendskab til alle de steder, hvor kæmpe-bjørnekloen forefindes indenfor kommunegrænsen. Du kan hjælpe med kommunens registreringer, hvis du tipper kommunen om forekomst af kæmpe-bjørneklo på områder, der ikke fremgår af Kommunens registreringer

Sådan indberetter du dine registreringer af kæmpe-bjørnekloen

Du kan indberette forekomst af kæmpe-bjørneklo eller kommentere de registreringer, vi har af planternes voksesteder vha. din smartphone. Download Tip Egedal App'en på din smartphone, så du kan indberette kæmpe-bjørnekloen, når du støder på den, mens du er ude i naturen. Alternativt kan du indberette dine registreringer vha. din PC, hvor du skal anvende selvbetjeningsløsningen "Tip Egedal". 

Det er også muligt at sende en mail til bjorneklo@egekom.dk med angivelse af lokation (gerne på et kort).

 

Se desuden gerne siden "Status for dit tip", for en beskrivelse af, hvordan Egedal Kommune håndterer dit tip om kæmpe-bjørneklo.

Kontakt

Klima, natur og miljø

Dronning Dagmars Vej 200
3650 Ølstykke

Ring til os

Telefonisk træffetid

Hold dig opdateret og giv os feedback

Tilmeld nyhedsbrev Giv os feedback

Find os

Dronning Dagmars Vej 200
3650 Ølstykke

CVR-nr.: 29188386
Kommunenummer: 240

Telefon: 7259 6000

Åbningstider i Borgerservice

Ugedag Tidspunkt
Mandag  8 - 14
Tirsdag 10 - 14
Onsdag Lukket
Torsdag 10 - 17.30
Fredag 10 - 12

 

Åbningstider i Egedal Sundhedscenter

Ugedag Tidspunkt
Mandag - Torsdag  8 - 16
Fredag 8 - 15

Følg os på de sociale medier