Skip til hoved indholdet Kontakt Kontakt

Skak skaber bånd mellem generationer i Egedal

Hvordan kan vi bruge vores viden og erfaringer til gavn for lokalsamfundet? Det spørgsmål satte Hardy Nielsen, kasserer og frivillig i Egedal-Jyllinge Skakklub, sig for at finde svar på sammen med resten af lokalafdelingen for Ældresagen. Svaret blev skak.

For nogle år siden besluttede lokalafdelingen for Ældresagen i Ølstykke at undersøge, hvordan de kunne skabe stærkere bånd mellem ældre og unge i kommunen. De fandt hurtigt ud af, at skak var en oplagt mulighed for at bringe generationer sammen. Derfor tog de kontakt til folkeskolerne i Egedal og tilbød at sende pensionerede skakentusiaster ud til eleverne for at lære dem spillets strategier og samtidig vække deres interesse for skak.

Skak i spisefrikvarteret

Maglehøjskolen i Ølstykke var særligt begejstret for initiativet, og siden da har Hardy Nielsen hver uge besøgt skolen i spisefrikvarteret. Her opstiller han skakspillene og inviterer eleverne til at dyste mod ham eller hinanden. Og interessen har været overvældende. "Da vi inviterede eleverne til at spille skak med mig, var skakbordene hurtigt fyldt op. Eleverne dukker altid op topmotiverede og siger kækt: 'Jeg udfordrer dig!', når de ser mig," fortæller Hardy med et smil.

Hardy guider eleverne i spillet, lærer dem strategier og opmuntrer dem til at udfordre hinanden. Selv lærerne kan ikke modstå fristelsen og sætter sig ofte ved skakbordene. "Og tro mig – lærerne har fået tæv!" griner han.

Skak skaber ro og koncentration

Hardy er glad for, at flere skoler har fået øjnene op for de gavnlige effekter af skak. Han fremhæver, at spillet ikke blot er en sjov aktivitet, men også styrker både sociale og kognitive færdigheder.

"Skak er et meget socialt spil, hvor alle kan være med. Selvom det er en konkurrence, går alle altid derfra som gode venner. Samtidig oplever jeg, at eleverne bliver mere rolige og koncentrerede, når de spiller," siger han.

Skak er et meget socialt spil, hvor alle kan være med. Selvom det er en konkurrence, går alle altid derfra som gode venner. Samtidig oplever jeg, at eleverne bliver mere rolige og koncentrerede, når de spiller.

Hardy Nielsen, frivillig skak-entusiast på Maglehøjskolen

Giver mening for begge parter

For Hardy handler det ikke kun om at videregive sin viden om skak – det giver ham også en stor personlig tilfredsstillelse. "Vi hører ofte historier om utilfredse og urolige børn, men når jeg sidder med eleverne, ser jeg noget helt andet. De er engagerede, glade og utroligt nysgerrige," siger han.

Udover sit engagement i Ældresagen er Hardy også aktiv i Egedal-Jyllinge Skakklub. Han glæder sig over, at flere og flere børn og unge finder vej til klubben. "For nylig har vi fået to nye medlemmer på bare 6 og 8 år. Det er fantastisk at se den unge generation tage spillet til sig," fortæller han begejstret.

Skak i lokalsamfundet

Skakklubben deltager aktivt i lokale arrangementer som den årlige Høstnat i Ølstykke og kultur- og frivillighedsmessen 'Sammen om Egedal'. Her kommer mange forbi for enten at tage en hurtig skakdyst eller høre mere om klubben. "Men vi vil rigtig gerne have endnu flere medlemmer – i alle aldre!" slutter Hardy med et smil.

Skak som en del af skoledagen

Afdelingsleder Michael Sigvard Holkenfeldt fra Maglehøjskolen ser skak som en vigtig del af skolens pædagogiske arbejde og understreger, at samarbejdet med skakentusiasten Hardy er et rigtig spændende samarbejde for både elever og lærere. Ifølge Michael er skak ikke blot et spil, men en lærerig aktivitet, der styrker elevernes koncentration, strategiske tænkning og sociale fællesskab.

Ud over at være en sjov fritidsaktivitet kan skak også integreres i undervisningen, især i matematik. I frikvartererne er Hardy ofte at finde i skolens fællesarealer, hvor han spiller skak med elever fra mellemtrinnet og udskolingen. "Særligt elever fra 5. til 7. årgang har taget godt imod initiativet og mødes ivrigt omkring skakbrættet," fortæller Michael.

"Skak i frikvartererne giver eleverne et frirum i en ellers travl skoledag. Her kan de fordybe sig, hygge sig sammen og skabe nye relationer på tværs af årgangene," siger Michael og tilføjer: "Samtidig udfordrer Hardy dem til at tænke strategisk og planlægge flere træk frem, hvilket giver dem værdifulde kompetencer – både på og uden for skakbrættet."

"Eleverne ser hver uge frem til, at Hardy kommer på besøg og deler sin passion for skak med dem," fortæller Michael og nævner, at Hardy også er at finde til Skolernes Skakdag på Maglehøjskolen, hvor han fortsat inspirerer og motiverer eleverne til at udvikle deres skakfærdigheder.

Skak i frikvartererne giver eleverne et frirum i en ellers travl skoledag. Her kan de fordybe sig, hygge sig sammen og skabe nye relationer på tværs af årgangene

Michael Sigvard Holkenfeldt, afdelingsleder for 6.-9. årgang på Maglehøjskolen

Skoleskak i Egedal

I dag er det Skolernes Skakdag, også kaldet ‘Hjernens motionsdag’. Her deltager hele 2.817 elever fra Egedal. En dag med fællesskaber og hjernegymnastik for både de helt yngste til de ældre elever i skolerne. Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag arrangeres af skoler landet over i samarbejde med Dansk Skoleskak, Spar Nord Fonden og en række lokale fonde – i Egedal bl.a. Gerda & Victor B. Strands Fond.

Skoleskak har en positiv indflydelse på elevernes faglige, sociale og personlige kompetencer. Forskning fra flere lande har bl.a. vist, at skoleskak styrker børn og unges læse- og sprogforståelse, koncentration, problemløsning, uddannelsesmuligheder samt kritisk og kreativ tænkning og gør dem bedre til matematik.

Skoleskak er en del af hverdagen på hver tredje skole i Danmark og kan bruges i både indskoling, mellemtrin og udskoling. Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag har været afholdt siden 2011.

Disse ni skoler deltager i Skolernes Skakdag i Egedal Kommune:

  • Balsmoseskolen

  • Boesagerskolen

  • Bækkegårdsskolen

  • Ganløse Skole

  • Maglehøjskolen

  • Slagslunde Skole

  • Stengårdsskolen

  • Søhøjskolen

  • Veksø Skole

Kontakt

Kommunikation

Dronning Dagmars Vej 200
3650 Ølstykke
kommunikation@egekom.dk

Egedal Kommunes kommunikationsafdeling kan kontaktes gennem kommunens hovednummer på tlf. 7259 6000

Hold dig opdateret

Tilmeld dig nyt fra Egedal Kommune

Find os

Dronning Dagmars Vej 200
3650 Ølstykke

Egedal Rådhus er åbent

Mandag - torsdag 8-19
Fredag 8-15

CVR-nr.: 29188386
Kommunenummer: 240

Telefon: 7259 6000

Åbningstider i Borgerservice

Mandag 8 - 14
Tirsdag 10 - 14
Onsdag Lukket
Torsdag 10 - 17.30
Fredag 10 - 12

Åbningstider i Egedal Sundhedscenter

Mandag - Torsdag 8 - 16
Fredag 8 - 15

Følg os på de sociale medier