Skip til hoved indholdet
  Hjem Nyheder Nye 0. klasser på vejene

Nye 0. klasser på vejene

Sommerferien er slut og børnene starter deres skolegang i hele kommunen - også de helt nye elever i 0. klasse. Vi samarbejder hvert år med Rådet for Sikker Trafik omkring skolestart, for at gøre bilisterne opmærksomme på at vise hensyn - især forældre, der afleverer deres børn i bil ved skolen.

Forældre skaber utryghed på skolevejen. Når børnene skal i skole om morgenen, er antallet af biler omkring skolen, for høj fart og manglende hensyn nogle af de ting, som skaber utryghed. Mange kender sikkert fornemmelsen af at være kommet fem minutter for sent ud ad døren, så i stedet for cyklen, ryger ungerne på bagsædet af bilen med retning mod skolen. Herefter skal ungerne læsses af, inden man selv skal skynde sig på arbejde.

Faktisk er det hele 4 ud af 10 forældre, som har oplevet andre forældre, som netop har afleveret børn i skole, der har kørt for stærkt omkring skolen. Det viser en undersøgelse blandt 1.860 forældre til skoleelever, som i 2021 blev gennemført for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden.

Den slags fortravlet adfærd giver desværre nogle negative effekter på skolevejen. For mange biler, for høj fart og manglende hensyn er de faktorer, som gør forældrene utrygge. Når forældrene er utrygge, giver det dem mindre lyst til at lade deres børn cykle eller gå i skole selv, og så bliver problemet selvforstærkende.

I kampagnen ’Børn på vej’ opfordrer Egedal Kommune i samarbejde med Rådet for Sikker Trafik nu forældre til, at de tager sig lidt bedre tid omkring skolen, hvis de kører børnene i bil.

Kampagnen 'Børn på vej' skal blandt andet minde trafikanter om at sænke farten, være opmærksomme og vise ekstra hensyn til de mange skolebørn, der færdes på skolevejene.

Flere børn skal op på cyklen
Det allerbedste, man som forældre kan gøre, er at gøre børnene klar til selv at cykle eller gå i skole. På den måde lærer børnene selv at færdes i trafikken, og samtidig bliver biltrængslen omkring klokken otte ved skolen formindsket.

Der kan i egne af landet være store skoledistrikter, som giver nogle børn langt i skole. Det betyder, at der naturligvis altid vil være børn, som af praktiske årsager bliver kørt til skole i bil.

På landsplan cykler eller går 50 procent af skolebørnene dog i trafikken uden følge af en voksen, viser en undersøgelse foretaget af Epinion i 2021 for Rådet for Sikker Trafik. Kan vi få flere børn til at gå eller cykle, er der meget vundet ved det.

 • Vi vil rigtigt gerne have flere børn til at blive selvtransporterende til og fra skole. Jo flere børn, der skifter bagsædet i bilen ud med sadlen på en cykel, jo mindre bliver problemerne med trængsel og utryghed på skolevejen. Hvis du er i tvivl, om dit barn er klar til turen i skole alene, så kan I øve ruten i weekenden, hvor der typisk er knap så meget trafik, siger Rosa Nissen, specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Kampagnens formål
Kampagnen 'Børn på vej' skal minde trafikanter om at sænke farten, være opmærksomme og vise ekstra hensyn til de mange skolebørn, der færdes på skolevejene.

Kampagnen henvender sig samtidig til skolerne og motiverer bl.a. med kampagnemateriale til at varetage den obligatoriske trafikundervisning, som lærer eleverne at være sikre i trafikken.

Sidst men ikke mindst opfordrer kampagnen forældre til at træne og tale trafik med deres børn, så de lærer selv at gå eller cykle til skole og træffe sikre valg i trafikken.

Resultater i Tryghedsundersøgelsen:

Spørgsmål stillet til 985 forældre til skolebørn:
Hvor tryg eller utryg er du ved at lade dit barn gå og/eller cykle alene til skole (dvs. uden følge af en voksen)?

Fordelt på region svarede følgende, at de var trygge ved at lade deres barn gå eller cykle i skole.

 • Nordjylland: 87 procent
 • Midtjylland: 87 procent
 • Syddanmark: 84 procent
 • Hovedstaden: 82 procent
 • Sjælland: 84 procent

Spørgsmål stillet til 1.860 forældre til skolebørn:

Har du – inden for det seneste år – oplevet, at andre forældre, der afleverer deres børn i skole, har gjort følgende, når de skulle videre fra skolen?

 • Kørt for stærkt i bil: 39 procent
 • Været optyaget af deres mobil, og derfor ikke set sig ordentligt for: 34 procent
 • Cyklet på fortovet: 25 procent
 • Gået over vejen uden at se sig ordentligt for: 25 procent

Tryghedsundersøgelsen er gennemført som en kvantitativ spørgeskemaundersøgelse blandt forældre til børn i alderen 5-16 år, som går i folke-, fri- eller privatskole (skolebørn).

Der er indsamlet i alt 2.042 webbaserede interviews. Dataindsamlingen er gennemført i april og maj 2021 af Epinion for Rådet for Sikker Trafik.

Kontaktoplysninger
Rosa Nissen, specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik. 61650443

Jeppe Gudmandsen, pressekonsulent i Rådet for Sikker Trafik. 28115863

Kontakt

Klima, natur og miljø

Dronning Dagmars Vej 200
3650 Ølstykke

Ring til os

Telefonisk træffetid

Hold dig opdateret og giv os feedback

Tilmeld nyhedsbrev Giv os feedback

Find os

Dronning Dagmars Vej 200
3650 Ølstykke

CVR-nr.: 29188386
Kommunenummer: 240

Akut hjælp

Telefon: 7259 6000

Åbningstider i Borgerservice

Ugedag Tidspunkt
Mandag  8 - 14
Tirsdag 10 - 14
Onsdag Lukket
Torsdag 10 - 17.30
Fredag 10 - 12

 

Åbningstider i Egedal Sundhedscenter

Ugedag Tidspunkt
Mandag - Torsdag  8 - 16
Fredag 8 - 15

Følg os på de sociale medier