Erhvervsuddannelse – vejen til en karriere med mange muligheder
Naturvidenskabernes Hus fungerer som en bro mellem skoler og virksomheder og inspirerer udskolingselever til at overveje en erhvervsuddannelse. Et af forløbene, kaldet "De kloge hænder", introducerer eleverne for forskellige rollemodeller fra lokale arbejdspladser.
Direktør Henrik Pedersen fra De Grønne Smølfer lærer eleverne om de forskellige planter, som de har plantet i en temauge om biodiversitet.
En syvende klasse på Stengårdsskolen i Ølstykke fik i denne uge besøg af Henrik Pedersen, stifter og direktør for De Grønne Smølfer, en anlægsgartnervirksomhed i lokalområdet og hans elev Gustav. De var mødt op for at fortælle eleverne om muligheden for at tage en erhvervsuddannelse, og også for at vise deres kompetencer inden for emnet biodiversitet, et emne eleverne havde beskæftiget sig med i undervisningen.
Henrik startede med at præsentere virksomheden, hvorefter han og hans elev Gustav svarede på spørgsmål fra skoleeleverne. Blandt spørgsmålene var "Hvordan ser en typisk dag ud for jer?" til hvilket Gustav og Henrik fortalte om en typisk dag som lærling på arbejdspladsen. Henrik påpegede, at han lægger stor vægt på, at der ikke er forskel i arbejdsfordelingen mellem en lærling og en svend i hans virksomhed og lagde dermed låg på den fordom.
En af budskaberne fra præsentationen var, at erhvervsuddannelser giver unge mennesker mulighed for at finde deres rette vej. Man kan vælge at blive elev, tage et uddannelsesforløb og senere vælge at videreuddanne sig. På den måde kan en erhvervsuddannelse åbne op for mange veje senere hen i livet.
Frisk luft og biodiversitet
Eleverne havde temauge om biodiversitet, og Henrik og Gustav kunne bidrage med deres ekspertise inden for plantning af forskellige planter. Efter præsentationen fik eleverne lov til at komme udenfor og høre mere om de forskellige planter, de havde plantet i løbet af deres forløb. Som Gustav sagde, går dagen lynhurtigt, når man får lov til at arbejde udenfor i den friske luft. Noget man helt klart kunne mærke på eleverne, var deres pludselige boost af energi, da de kom udenfor og fik lov til at se arbejdet i praksis.
De Grønne Smølfer ...
... er en anlægsgartner virksomhed i Egedal med fokus på landskabspleje og brolægning. Virksomhedens formål er primært at drive servicevirksomhed med have- og entreprenørarbejde, herunder snerydning og græsslåning. Virksomheden deltager i projektet “De kloge hænder”, hvor de hvert år har et samarbejde med skoler i kommunen. Derudover tager de hvert år ca. 3 lærlinge ind.
Naturvidenskabernes Hus ...
... er et nonprofitvidenscenter med det formål at inspirere flere børn og unge til en uddannelse inden for IT, teknologi og naturvidenskab til gavn for erhvervslivet, samfundet og en bæredygtig fremtid.
Naturvidenskabernes Hus faciliterer et landsdækkende netværk for virksomheder og uddannelsesinstitutioner og tilbyder blandt andet undervisningstilbud til grundskoler og ungdomsuddannelser, heriblandt skole-virksomhedssamarbejder. Et eksempel på et sådant samarbejde er det i artiklen nævnte Sammen skaber vi fremtidens skole.
Samarbejdet mellem skoler og virksomheder er funderet i en praksis, hvor lærerne via praksisnært undervisningsmateriale får inspiration til, hvordan de kan ”oversætte” virksomhedens faglighed til inspirerende og anvendelsesorienteret undervisning i skolen.
For elevernes vedkommende får de mulighed for at prøve kræfter med virksomhedsrelaterede opgaver, og de møder rollemodeller, der er beskæftiget med eksempelvis teknologi og naturvidenskab. Og erfaringer og forskning viser, at interessen for disse emner stiger, når eleverne oplever, hvordan teori kan anvendes i praksis.
Du kan læse mere om Naturvidenskabernes Hus her: https://www.nvhus.dk/