Elever er medskabere på kunstværker i Egedal
Fra april – september 2021 igangsættes fire kunstprojekter, der inddrager børn og unge i Egedal Kommune. Det første er det store kommende maleri på hovedtrappen mellem Stenløse Kulturhus og Egedal Centret, hvor kunstneren Sandra Marquardt har inviteret kommunens gymnasieelever og kunstforeninger i Stenløse Kulturhus til foredrag og debat om maleriet.
Kunstneren Sandra Marquardts skitse af maleriet, der males på trappen mellem Stenløse Kulturhus og Egedal Centret. Skitsen er i proces efter workshoppen den 8. april 2021, og er derfor ikke udtryk for den endelige udformning af maleriet. Originalen males på trappen i april – maj 2021. Foto/billede: Sandra Marquardt
Gymnasielevernes mening blev hørt
Hvad synes du om de valgte motiver, hvilket motiv mangler og skal de to nederste trin med i kunstværket? Det, og andre spørgsmål, stillede kunstneren Sandra Marquardt gymnasieeleverne og de to kunstforeninger på en online workshop den 8. april i billedkunsttimen på Egedal Gymnasium.
Gymnasieleverne bød aktivt ind med idéer til det store sammensatte trappebillede, som skal males på trappens stødflader i det udendørs byrum i Egedal Centret, der binder centret sammen med Stenløse Kulturhus. Eleverne ville gerne have motiver med i kunstværket, der peger ind i deres fremtid. For eksempel motiver, der illustrer fællesskab og sammenhold, og de ville gerne have naturen med, og gerne flere farver.
Efter Sandra Marquardts dialog med de unge, gik hun tilbage og tilrettede skitsen af trappemaleriet. På skitsen er motiverne nu lokale bygninger og steder som Skenkelsø Mølle, Stenløse Kulturhus, Kong Svends Høj, blomster i det grønne og en person, der oplever det hele. Den endelige udformning og detaljerne i billedet, toner dog først frem i kunstnerens arbejde på stedet.
Intentionen er, at maleriet kommer til at rammesætte fortid og nutid med genkendelige historiske, lokale, nutidige motiver og steder - og måske også noget der peger ind i fremtiden, så det bliver vedkommende for også de unge borgere, som deltog i den digitale workshop og har en del af deres ungdomsliv og daglige gang i Egedal.
Det store trappemaleri males fra slutningen af april udendørs for foden af Stenløse Kulturhus.
- Kunsten er til for borgerne og vi vil gerne inddrage borgerne i forskellige faser af arbejdet med kunsten, og dermed styrke mødet mellem borgerne og kunsten. Vi er glade for, at kunstnerne med disse fire forskelligartede kunstprojekter på hver deres måde involverer eleverne i kunstprojekterne. Vi håber, at samspillet mellem kunstnere og elever vil gøre, at eleverne får et positivt møde med kunst og kommer til at opleve ejerskab og glæde for kunsten i Egedal, siger Charlotte Haagendrup, formand for Kultur- og Erhvervsudvalget, Egedal Kommune
- Det er rigtig spændende, at borgerne inddrages tidligt i projektet og bidrager sammen med kunstnerne. I andre værker har borgere i Egedal for eksempel været med til at vælge placering af kunstværker rundt om i kommunen. Nu er kommunens elever med til at udvikle værkerne – eller endda selv skabe dem. Vi er meget glade for at kunstnerne inviterer eleverne til at komme tæt på kunstprocessen og få mulighed for at blive del af kunstværket, siger Karsten Søndergaard, borgmester, Egedal Kommune.
Fire borgerinddragende kunstprojekter
Trappemaleriet af Sandra Marquardt er det første af fire kunstprojekter i 2021, som inddrager Egedal Kommunes børn og unge i kunstprojekter de kommende måneder, og udspringer af Egedal Kommunes kunststrategi og to åbne calls, der i løbet af 2020 søgte projekter af lokale kunstnere og markante værker.
De fire kunstprojekter er for:
- Gymnasielever, som hører foredrag og inspirerer kunstner Sandra Marquardt til hendes trappemaleri i Egedal Centret i Stenløse. Trappen males fra 19. april – forventes afsluttet primo maj.
- Gymnasielever, som er med til at skitsere dele af Mette Mailund-Strongs Lamelskulptur i et 3 ugers forløb i april. Kulminationen på forløbet er en workshop mellem kunstneren og for gymnasieeleverne den 27. april fra 12 – 15.30, hvor eleverne deltager i udviklingen af de grafiske tegninger, som skal præges i stållamellerne.
- De yngste elever i indskolingen. Lydvandring i naturen: Den lokale musiker Sara Grabow tager børn fra en indskolingsklasse med på Lydvandring i naturen, hvor de inspireres til at lave noget musik, som de opfører for hinanden. Afventer dato.
- 5. klasser, som får besøg af den lokale forfatter og forlægger Susanne Lykke og har skriveprojekt om bogen Kys og Kaos i august/september. Egedal Bibliotekerne afholder konkurrence i september, hvor borgere kan skrive deres egen slutning af bogen.
Egedal Kommunes kunststrategi
Egedal Kommune har udarbejdet en kunststrategi, der sætter rammer og retning for brug af kunst- og kulturprojekter i kommunen. Kunst- og kulturprojekter skal være med til at sikre verdens bedste hverdag for borgerne i Egedal, ved at være bindeled, identitets- og debatskaber, til sundhed og velfærd, og som stedsmarkører.
Både når vi realiserer kunst i det offentlige rum og når vi eksempelvis laver forløbsbaserede kunstprojekter med forfattere og musikere, skal kunsten medvirke til at binde kommunens by- og landsamfund sammen og bidrage til at højne livskvaliteten for borgere og gæster. Kunstprojekterne skal understøtte fællesskaber, og berige, tiltrække og aktivere borgere, erhvervsliv og gæster, ligesom den skal skabe identitet og fælles fortællinger i Egedal kommune.
Læs hele Egedal Kommunes Kunststrategi og læs mere om Kunstrådets arbejde.
Kontaktperson:
Catja Thystrup, Kultur- og fritidskonsulent
Tel 7259 7601
Mail Catja.Thystrup@egekom.dk