Egedal Kommune vedtager ambitiøs klimaplan
Byrådet har vedtaget en ambitiøs klimaplan, der skal reducere udledning af drivhusgasser med 80 % i 2030 og gøre Egedal Kommune klimaneutral i 2045. Samtidigt skal kommunen være robust over for fremtidens ændrede klima.
For den nysgerrige læser, vil man i Egedal Kommunes Klimaplan - Sammen om en grøn hverdag, blive præsenteret for klimamål, delmål for CO2-reduktion og ambitionerne for at fremtidssikre os mod klimaforandringer ved løbende at klimatilpasse. Planen ledsages af et detaljeret handlingskatalog, der beskriver konkrete indsatser, kommunen vil arbejde med de kommende år. Men det er ikke kun Kommunes indsatser der beskrives, da der er et ligeså stort behov for at borgere og andre aktører står sammen om at bidrage til at komme i mål med indsatserne i Klimaplanen.
Du kan læse Klimaplanen i dens fulde længde eller som pixiudgave her: egedalkommune.dk/klimaplan
Borgmester i Egedal Kommune, Vicky Holst Rasmussen (S), udtaler: ”Jeg er meget tilfreds med, at vi har vedtaget en ambitiøs og detaljeret plan for at blive klimaneutrale. Kommunerne står for halvdelen af den offentlige CO2-udledning i Danmark og spiller derfor en nøglerolle i klimakampen. Med vores nye Klimaplan tager vi i Egedal Kommune vores del af ansvaret for at nedbringe CO2-udledningen.”
Formand for Klima-, teknik- og miljøudvalget i Egedal Kommune, Bo Brøndum Pedersen (S), understreger, at ambitionerne i klimaplanen ikke stopper ved kommunegrænsen eller ved kommunens egen udledning af CO2: ”Ud over det klimaaftryk kommunerne sætter gennem egne bygninger og drift, påvirker vi borgernes liv gennem byggetilladelser, placering af institutioner og mange andre beslutninger. Den aktuelle udbygning af fjernvarmenettet er en meget stor, konkret opgave, hvor kommunerne går forrest. Samtidig kan vi i kommunerne inspirere borgerne til at tænke klimavenligt og mindske deres egen CO2-udledning.”
Udrulning af fjernvarme og en forandret transportsektor
En af de vigtigste indsatser for at reducere udledningen af drivhusgasser er udbredelse af fjernvarme. Frem mod 2030 skal 80 % af borgerne i Egedal have mulighed for at tilslutte sig fjernvarme. Dér, hvor fjernvarme ikke kan betale sig, kan man overgå til varmepumper eller lokale varmeløsninger.
Udskiftning af benzin- og dieselbiler med elbiler er et helt nødvendigt skridt i den grønne omstilling. Kommunen har derfor selv vedtaget at egne køretøjer skal være fossilfrie i 2030. Men her er et godt eksempel på, at det er op til hver enkelt borger at bidrage til den grønne omstilling. Kommunen kan kun opfordre til, at man skifter over til elbil.
Samtidig skal vi køre mindre i bil. Egedal Kommune vil skabe endnu bedre rammer for cyklister og gående, så aktive transportformer bliver mere attraktive. En anden del af planen er at understøtte samkørsel og delebiler, så der bliver færre biler på vejene.
Verdens bedste hverdag er bæredygtig
Klima og verdens bedste hverdag går hånd i hånd. En række af de klimatiltag, som planen peger på, hænger sammen med øvrige fokusområder i Egedal Kommune. Fx er aktive transportformer ikke kun godt for klimaet, men også med til at øge folkesundheden. Rejsning af skov, som også er en del af klimplanen, kan både optage CO2, give bedre betingelser for dyre- og planteliv og sikre bynær natur og renere luft.
Borgmester Vicky Holst Rasmussen uddyber: ”Jeg er særligt glad for balancen mellem hensynet til den borgernære velfærd her og nu og de nødvendige investeringer i klimaet og fremtiden. Det viser for mig, at hensynet ikke behøver at koste velfærd. Jeg håber, at det kan være en inspiration for andre kommuner.”
Klimaplanen hænger sammen med Planstrategien, Ladestanderstrategien og den kommende varmeplan.
Kontakt
By, teknik og miljø
Dronning Dagmars Vej 2003650 Ølstykke
Dette område kan kontaktes gennem kommunens hovednummer 7259 6000.