Fyrværkeri
Brug fyrværkeri med omtanke. Du må kun bruge fyrværkeri til nytår den 31. december og den 1. januar. Af hensyn til ejendomme med stråtag og ejendomme med dyrehold er der dog visse områder af Egedal kommune, hvor du skal lade være med at fyre krudt af.
Reglerne kort fortalt
Der må kun bruges fyrværkeri den 31. december og den 1. januar.
- Raketter må ikke affyres nærmere end 200 meter til bygninger med let antændeligt tag, brændbare oplag og brændbar vegetation. Det er de gule områder på kortet.
- Batterier og andet jordfyrværkeri må ikke affyres nærmere end 100 meter fra en bygning med let antændeligt tag, for eksempel stråtag, samt halmstakke, brændebunker mv. Det er de orange områder på kortet.
- Fyrværkeri må ikke bruges nærmere end 100 meter fra en landbrugsejendom med dyrehold, en hundekennel eller et område med udegående dyr.
- 100 meter-grænsen gælder også ved nåletræsbevoksninger, lyngheder og andre typer af brændbar bevoksning.
- I blæsevejr fordobles afstandene i vindretningen, både for fyrværkeri generelt og for raketter.
- Forbuddet gælder hele året, også for professionelle fyrværkere.
For ejere af stråtækte ejendomme og ejendomme med husdyrhold
Egedal Kommune kommunikerer årligt reglerne til borgerne, men du har også mulighed for at være med til at sprede budskabet om et sikkert nytår for alle:
- Præsenter jer selv, og vis rundt på ejendommen: Jo mere ansigt og personlighed, du kan sætte på dig og din ejendom – des mere, vil dine naboer være tilbøjelige til at tage ekstra hensyn nytårsaften. Det kan du fx gøre ved at holde et oplæg på den årlige generalforsamling eller ved at invitere dit nabolag på rundvisning på din ejendom.
- Naboorientering: Har du en stråtækt ejendom, kan du benytte Foreningen Stråtags oplæg til nabo-orientering. Du kan også lave din egen naboorientering, hvor du henviser til denne side ( egedalkommune.dk/fyrvaerkeri ) og fortæller om din familie, ejendommens historie og lignende.
Tjek, hvor du må bruge fyrværkeriet
Når fyrværkeriet brager løs fx nytårsaften, er der en risiko for, at stråtækte huse og andre boliger sættes i brand. Derfor er der forbud mod raketter og fyrværkeribatterier i bestemte områder af kommunen. På kortet herunder kan du tjekke din adresse og se, hvor affyringsrampen må stå, inden festen går i gang.
Farverne på kortet viser henholdsvis afstanden for afskydning af raketter (gul) og afskydning af batterier og andet jordfyrværkeri (orange).
Er oplysningerne ikke korrekte?
Kortet bygger på data fra Bygnings- og Boligregistret (BBR). Er oplysningerne ikke korrekte, skal du derfor opdatere oplysningerne i BBR, så slår det igennem automatisk på kortet