Grøn Trepart
Grøn Trepart skal bidrage til en omfattende omlægning af landets arealer og især landbruget.
Hvad er Grøn Trepart
Grøn Trepart er en aftale mellem regeringen, Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, Fødevareforbundet NNF, Dansk Metal, Dansk Industri og Kommunernes Landsforening.
Aftalen udgør det langsigtede grundlag for en historisk omlægning og omstilling af Danmarks arealer og af fødevare- og landbrugsproduktionen. Med aftalen følgen en række ambitiøse målsætninger om udtagning af 140.000 hektar lavbundsjorder og 250.000 hektar skovrejsning samt reduktion af kvælstofudledningen med næste 14.000 ton.
For at hjælpe de ambitiøse mål på vej, er der oprettet en grøn arealfond på 43 mia. kr. Pengene skal bl.a. støtte privat skovrejsning, herunder vandmiljø- og drikkevandsbeskyttelse, og støtte øvrig arealomlægning.
Følg med her eller skriv til os
Vi vil løbende opdatere denne side med information om arrangementer og andre relevante oplysninger.
Hvis du er interesseret i enten udtagning af lavbundsjorder eller skovrejsning, kan du sende en mail til: lokaltrepart@egekom.dk
Lokale treparter
Som en del af den grønne trepart er der oprettet 23 lokale treparter, som har ansvaret for at planlægge og gennemføre lokale omlægningsplaner og koordinere udtagning af landbrugsarealer til natur. Egedal Kommune er en del af to lokale treparter: Isefjord og Roskilde Fjord samt Øresund. Egedal Kommune har dog kun et begrænset arealmæssig begrænset interesse i Øresund, og vil derfor lade sig repræsentere af Furesø Kommune i denne lokale trepart.
De lokale treparter består af:
- 1-2 repræsentanter for hver af kommunerne i oplandet
- 1-2 repræsentanter for lokale landbrugsorganisationer
- 1-2 repræsentanter for lokale naturorganisationer
- 1 repræsentant fra Naturstyrelsen
I Egedal Kommune er de kommunale repræsentanter borgmester Vicky Holst Rasmussen og formand for Klima-, Teknik- og Miljøudvalget Bo Brøndum Pedersen.
Omlægningsplaner
Inden december 2025 skal alle kommunerne i regi af de 23 lokale treparter udarbejde omlægningsplaner. Omlægningsplanerne omfatter udtagning af kulstofrige lavbundsjorder, vådområder, skovrejsning, ekstensivering og andre arealbaserede omlægningsindsatser. Udover kvælstof og klima, skal omlægningsplanen bidrage til bedre vilkår for natur og biodiversitet.
Omlægningsplanerne er dynamiske og oprettes på den nye platform MARS - Multifunktionel Arealregistrering.
I MARS kan du blandt andet screene dit areal for at se, om der er et omlægningspotentiale. Du kan også se eventuelle konflikter, f.eks. fredninger.
Du finder MARS her: MARS
Landbrugsmøde 4. februar
Kommunerne og landbruget står over for en stor opgave. Derfor havde Egedal Kommune inviteret til landbrugsmøde, hvor kommunen, KL, Nola og udtagningskonsulenterne præsenterede det kommende arbejde med den grønne trepart.
Du finder aftenens oplæg her:
Kontakt
By, teknik og miljø
Dronning Dagmars Vej 2003650 Ølstykke
Dette område kan kontaktes gennem kommunens hovednummer 7259 6000.