Afgørelse
Afgørelse om at ændring af fjernvarme-tracé ved Stenløse ikke skal miljøvurderes
Egedal Kommunes miljøvurderingsmyndighed har modtaget en anmeldelse efter miljøvurderingsreglerne fra I/S Vestforbrænding, Ejby Mosevej 219, 2600 Glostrup
I/S Vestforbrænding ønsker at etablere en fjernvarmehovedledning fra Frederikssundsvej, lige øst for Stenløse. Ledningen føres nordpå øst for Stenløse by og senere syd på til Egedal Gymnasium via Dam Agre.
Projektet omfatter nedgravning af fjernvarmerør langs vejarealer og i landbrugsjord og ikke bebyggelse og befæstelse. Fjernvarmeledningen har en længde på ca. 3 km. Projektet er en ændring af et tidligere projekt, som er VVM screenet. Dette projekt omfattede etablering af et nyt fjernvarme tracé mellem Måløv (Vestforbrænding) og Stenløse. Forløbet af ledningerne er ændret, så påvirkning af trafik er minimeret. Oprindeligt tracé var planlagt gennem Stenløse by via Frederikssundsvej.
Egedal Kommune skal som miljøvurderingsmyndighed vurdere, om projektet er miljøvurderingspligtigt og dermed om projektet forudsætter udarbejdelse af en miljøkonsekvensrapport.
Afgørelse:
Egedal Kommune har på baggrund af en screening vurderet, at projektet ikke vil kunne påvirke miljøet væsentligt og derfor ikke er omfattet af krav om miljøvurdering (ikke VVM-pligtigt). Afgørelsen er truffet efter § 21 i miljøvurderingsloven (LBK nr. 4 af 01/03/2023).
Afgørelsen er ikke en tilladelse, men alene en afgørelse om, at projektet ikke skal gennem en miljøvurdering. Afgørelsen bortfalder, hvis den ikke er udnyttet inden 3 år efter, at den er meddelt, eller ikke har været udnyttet i 3 på hinanden følgende år, jf. miljøvurderingslovens § 39.
Screeningen fremgår af myndighedsscreeningsskemaet og de to bilag, der er vedlagt.
Afgørelsen er offentliggjort på Egedal Kommunes hjemmeside.
Kommunens vurdering:
Projektet er omfattet af miljøvurderingslovens (LBK nr. 4 af 3. januar 2023) Bilag 2, pkt. 3b. (Industrianlæg til transport af gas, damp og varmt vand) Bygherres ansøgning ligger til grund for afgørelsen.
På baggrund af bygherres oplysninger og kommunens egne oplysninger, er det vores vurdering, at projektet ikke vil medføre væsentlige negative påvirkninger på miljøet og derved ikke er omfattet af krav om miljøvurdering.
Egedal Kommune har gennemført en screening for miljøvurdering med baggrund i lovens Bilag 6, hvor der især er lagt vægt på:
• at projektet ikke vil påvirke Natura 2000-områder eller bilag IV arter.
• at projektet i driftsfasen ikke vil være synligt og ikke vil udgøre en risiko for grundvandsressourcerne.
• at anlægsfasen vil være relativ kortvarig og flyttes løbende
• Det ændrede ledningstracé vil minimere trafikpåvirkningen i området i anlægsperioden i forhold til det oprindelige ledningstracé.
• Der vil ikke være en væsentlig forureningsrisiko af BNBO arealer i an-lægsfasen.
Et partsindlæg i høringsperioden har ikke givet anledning til, at kommunen har truffet en ændret afgørelse. Partsindlæggets bekymringspunkter er belyst grundigere i screeningsskemaet (se punkt 2d i dette skema).
Konklusion:
På baggrund af screeningen vurderer Egedal Kommune at projektet hverken i sig selv eller i forbindelse med andre planer og projekter i området vil medføre en væsentlig indvirkning på miljøet. Projektet er derfor ikke miljøvurderingspligtigt.
Anden lovgivning m.v.:
Screeningen er gennemført med udgangspunkt i det projekt, som er beskrevet i ansøgningen og på baggrund af de miljømæssige forudsætninger, som er gældende på screeningstidspunktet. Hvis projektet ændres, skal projektet ansøges igen med henblik på at få afgjort, om ændringen er omfattet af krav om miljø-vurdering (VVM-pligtigt).
Vi gør opmærksom på, at der med denne afgørelse om at der ikke er miljø-vurderingspligt, ikke er taget stilling til evt. andre nødvendige tilladelser til projektet.
Klageadgang:
Afgørelsen om at der ikke skal laves en miljøvurdering i ovenstående sag kan påklages jf. miljøvurderingslovens § 49, stk. 1. Der kan udelukkende klages over retlige forhold. Hvis du ønsker at klage over denne afgørelse, kan du klage til Miljø- og fødevareklagenævnet.
Klageberettiget er:
• Ansøger
• Miljø- og fødevareministeren
• Enhver med retlig interesse i sagens udfald
• Landsdækkende foreninger og organisationer, der som formål har beskyttelsen af natur og miljø eller varetagelsen af væsentlige brugerinteresser inden for arealanvendelsen og har vedtægter eller love, som dokumenterer deres formål, og som repræsenterer mindst 100 medlemmer.
Du klager via klageportalen, som du finder via www.borger.dk eller www.virk.dk. Du logger på klageportalen med Nem-ID. En klage er indgivet, når den er tilgængelig for Egedal Kommune via klageportalen. Når du klager, skal du betale et gebyr på 900 kr. for borgere og 1.800 kr. for virksomheder, foreninger, organisationer og offentlige myndigheder. Gebyret tilbagebetales, hvis du får helt eller delvis medhold i din klage.
I klageportalen sendes din klage automatisk først til Egedal Kommune. Hvis Egedal Kommune fastholder afgørelsen, sender Egedal Kommune klagen videre til behandling i nævnet via klageportalen. Du får besked om videresendelsen.
Miljø- og Fødevareklagenævnet afviser din klage, hvis du sender den uden om klageportalen, medmindre du er blevet fritaget for brug af klageportalen. Hvis du ønsker at blive fritaget for at bruge klageportalen, skal du sende en begrundet anmodning til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Nævnet afgør herefter, om du kan fritages for at bruge klageportalen. Se betingelserne for at blive fritaget
Fritagelse for brug af klageportalen
Klagefrist
Klagefristen udløber 4 uger efter, at afgørelsen er meddelt og offentliggjort på kommunens hjemmeside Høringsportalen Denne afgørelse er meddelt og offentliggjort den 18. november 2024, hvor klagefristen er den 16. december 2024.
Informationer
Dokumentation & Tilladelser
Abonnér på Høringsportalen
Har du lyst til at få opdateringer på høringer direkte i din indbakke? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvor vi løbende holder dig opdateret