Skip til hoved indholdet
    Hjem Om kommunen Grøn kommune Vandløb og søer Opmåling og oprensning af vandløb

Opmåling og oprensning af vandløb

Alle offentlige vandløb er omfattet af et vandløbsregulativ. Et regulativ kan ses som en kontrakt mellem bredejere og kommunen, som beskriver de to parters pligter og rettigheder ved vandløbet. De fortæller, hvordan vandløbet skal se ud ,og hvor meget vand det skal kunne føre eksempelvis ud fra dets bundbredde, bundkote eller vandføring og vandstand. Det er også beskrevet, hvordan og hvornår vandløbet skal vedligeholdes. Det er kommunens ansvar at sikre, at vandløbene lever op til det, som der står i regulativerne. Her kan du se de enkelte vandløbs regulativer:

Vandløbsregulativer, se "Links til vandløbsregulativer for Egedal Kommune"


Du kan se de kommunale vandløb på Egedalkortet. Her fremgår også vandløbenes ”stationer”, som der refereres til i regulativerne. 

Opmåling

Kommunen laver hvert år kontrolopmålinger af vandløb, det gør vi for at sikre at vi overholder bestemmelserne i regulativerne. Resultaterne af opmålingerne indgår sammen med de faktiske forhold i vandløbene, i vores vurdering af vedligeholdelsen og behovet for oprensningen af det enkelte vandløb.
Du kan læse mere om hvordan opmålingen foretages her:

Guidelines til opmåling af vandløb

I år opmåler vi følgende vandløb:

Værebro Å
Helledemose Vandløbet
Stenløse Å
Risby Å
Holmegrøften

I alt opmåles ca. 32 km vandløb i 2024. 

Opmålingen udføres af firmaet WSP i perioden 15. april – 1. juni. Du vil i denne periode kunne møde opmåleren, som færdes både i og langs med vandløbene. 

Oprensning

Hvis opmålingerne viser, at et vandløb ikke lever op til kravene i regulativet skal vandløbet oprenses. En oprensning foretages normalt med maskine som kører langs vandløbet og opgraver de aflejringer som opmålingen har påvist. Det opgravede materiale aflægges i et bælte langs med vandløbet. Af hensyn til fisk og insekter i vandløbene udføres oprensning altid i efteråret. Du kan finde mere information om oprensning som terminer, færdsel, krav til opgravet materiale mm.  i vandløbsregulativerne.

Har du spørgsmål til opmålingen eller oprensning er du velkommen at kontakte kommunens vandløbsafdeling på vandloeb@egekom.dk

Kontakt

Klima, natur og miljø

Dronning Dagmars Vej 200
3650 Ølstykke

Ring til os

Telefonisk træffetid

Hold dig opdateret og giv os feedback

Tilmeld nyhedsbrev Giv os feedback

Find os

Dronning Dagmars Vej 200
3650 Ølstykke

CVR-nr.: 29188386
Kommunenummer: 240

Telefon: 7259 6000

Åbningstider i Borgerservice

Ugedag Tidspunkt
Mandag  8 - 14
Tirsdag 10 - 14
Onsdag Lukket
Torsdag 10 - 17.30
Fredag 10 - 12

 

Åbningstider i Egedal Sundhedscenter

Ugedag Tidspunkt
Mandag - Torsdag  8 - 16
Fredag 8 - 15

Følg os på de sociale medier