Skip til hoved indholdet
    Hjem Nyheder Et stort tak til foreninger og virksomheder der deltager i Åben Skole

Et stort tak til foreninger og virksomheder der deltager i Åben Skole

“Virkeligheden skal ind i skolen, og skolen skal ud i virkeligheden.” Det er visionen bag Åben Skole, hvor skoleklasser kan deltage i undervisningsforløb med lokale foreninger og virksomheder. Nu vil vi gerne takke de deltagende foreninger og virksomheder for deres bidrag til at få virkeligheden ind i skoleklasserne her i Egedal.

Et stort tak til foreninger og virksomheder der deltager i Åben Skole.

Næsten 50 skoleklasser fra Egedal Kommune har haft glæde af Åben Skole forløbene i løbet af 2022, hvor der er blevet afholdt mere end 70 forløb og brugt 89.824 kr. af den samlede pulje til at dække udgifter ved afholdelse af forløbene. Derudover blev der holdt en lang række forløb med Egedal Kommunes egne kulturinstitutioner, naturvejleder og Ung Egedal.

Det vil formand for Kultur, Fritid og Erhvervsudvalget Charlotte Haagendrup gerne takke for, og udtrykker her sin dybfølte taknemmelighed: ”Først og fremmest vil jeg sige en kæmpe stor tak til de foreninger og lokale virksomheder, der indtil videre har deltaget i Åben Skole forløbene. Ved at deltage i Åben Skole forløbene har I gjort undervisningen mere virkelighedsnær og hjulpet vores elever med at forstå hvordan det, de lærer, anvendes i den virkelige verden. Derudover har jeres deltagelse bidraget til at styrke vores lokale fællesskab, hvor eleverne får øjnene op for de muligheder, I tilbyder i vores nærområde.”

Også formand for Skoleudvalget Jens Skov har masser af ros til de deltagende foreninger og virksomheder: ”Jeg vil udtrykke min dybe taknemmelighed for jeres deltagelse i Åben Skole forløbene. Jeres bidrag har gjort det muligt for os at give vores elever en berigende oplevelse uden for klasseværelset, og en mere varieret skoledag. Tak fordi I ville dele jeres viden, ekspertise og ressourcer for vores elever og fordi I har givet dem en mulighed for at lære uden for de traditionelle rammer. Jeg sætter stor pris på jeres evne til at inspirere vores elever og give dem nye perspektiver.

Stor tilfredshed fra alle deltagere

De deltagende læreres evaluering af Åben Skole viser meget stor tilfredshed med samarbejdet. 90 procent af lærerne mener, at Åben Skole-forløbet har bidraget til en mere varieret skoledag for eleverne, og at forløbene har bidraget til, at eleverne får et større kendskab til Egedals virksomheder og foreningsliv.  

Ganløse Skytteforening er en af de mange lokale foreninger, der har deltaget i Åben Skole, hvor eleverne får lært forskellige skydeøvelser, der er med til at styrke deres koncentration. Spørger man Bjarne Binder, ungdomstræner og bestyrelsesmedlem i Ganløse Skytteforening, er det en gave for alle parter, når de bruger tid med de unge elever. Forløbet giver fx børn med ADHD og ADHD-lignende symptomer en rigtig god oplevelse, fortæller han og henviser til forskning, der dokumenterer hvordan sportsskydning kan hjælpe børn med disse udfordringer. Derudover får børnene en introduktion til sportsskydning og foreningslivet, hvilket har motiveret flere af eleverne til at blive medlem af foreningen. Udover en øget medlemsskare, fortæller Bjarne at dét at deltage i forløbet også er med til at klæde trænerne endnu bedre på til at håndtere helt nye skytter. Samtidig giver det dem en stor tilfredshed at kunne give eleverne en rigtig god oplevelse.

Der har også været Åben Skole-forløb med nogle af vores lokale virksomheder. En af disse er Storevang Besøgsbondegård, hvor eleverne får mulighed for – i naturskønne omgivelser – at lære mere om de forskellige dyr på gården, hvad de spiser og hvordan de lever. Maria Björnsdottir fra Storevang Besøgsbondegård fortæller: ”Som nystartet virksomhed gav Åben Skole-forløbet en god platform at nå ud til skolerne på. Det er Storevang Besøgsbondegårds ambition at skabe et sjovt og givende læringsmiljø for de besøgende. Lærere og pædagoger har givet en god respons og børnenes glæde ved at komme herhen, efter år med corona begrænsninger, har været åbenlys. Vi håber på flere bookninger og besøg i 2023.” 

Elever fra Boesagerskolen besøgte Storevang Besøgsbondegård, hvor de lærte om gårdens dyr, hvordan de lever og hvad de spiser.

Åben Skole fortsætter i år – vil du være med?

For 2023 er der indtil videre allerede booket 27 forløb og reserveret 29.189 kr. fra årets pulje. Man kan således fortsat søge om et forløb til en klasse, hvis man er lærer. Hvis man er en virksomhed eller en forening, og har en idé til et forløb, kan man fortsat lægge det ind på Skolenivirkeligheden.dk/egedal og derved søge ind i puljemidlerne. Man kan også kontakte Kultur og Fritid på kulturogfritid@egekom.dk og høre mere. Bookes forløbet får foreningen/virksomheden dækket udgifterne til trænere/frivillige. Læs mere her: Pulje til åben skole forløb

Om Åben Skole

Åben Skole er en landsdækkende, kommunalt forankret måde at formidle mødet mellem skolen og virkeligheden. Formålet med Åben Skole er at bidrage til en mere varieret skoledag og styrke elevernes læring, trivsel og motivation gennem samarbejde med lokale foreninger, biblioteker, ungdomsskolen, naturvejledere, museer, virksomheder med flere. Det er en del af folkeskoleloven, at folkeskolen løbende skal inddrage virksomheder, foreninger og andre interessenter i undervisningen, for at gøre den mere virkelighedsnær for eleverne.

Egedal har årligt afsat 100.000 kr. til Åben Skole-forløb. Samarbejdet blev startet i 2019 og var i de første år præget af corona-nedlukningen. I 2022 har skolerne i høj grad efterspurgt forløbene, og tendensen ser ud til at fortsætte i 2023.

Formand for Kultur-, fritids- og erhvervsudvalget i Egedal Kommune, Charlotte Haagendrup, siger: ”Åben Skole er bl.a. med til at vise eleverne, hvordan de kan bruge deres viden fra skolen i praksis i lokale virksomheder. Det kan på den lange bane være med til at motivere flere elever til at vælge erhvervsfaglige uddannelser. Samtidig får eleverne større kendskab til Egedals virksomheder og foreningsliv.”

Formand for Skole- og uddannelsesudvalget i Egedal Kommune, Jens Skov (SF), fortæller om, hvad eleverne har fået ud forløbene: ”Åben Skole er med til at give eleverne en mere varieret skoledag. Det styrker læring, trivsel og motivation for eleverne, uanset om de er meget boglige eller mere interesserede i praktiske fag. Derfor er jeg meget glad for det konstruktive samarbejde mellem skoler, virksomheder og foreninger.”

Deltagende foreninger og virksomheder

Disse foreninger og virksomheder har tilbudt et eller flere forløb i skoleåret 2022/2023:

Foreninger:

Kong Svend Gruppe (spejdere), Ledøje-Smørum Tennis, Ølstykke Tennis Klub, Ganløse Skytteforening, Ganløse Svømmeklub, Ledøje Smørum Badminton, Smørum Golfklub, Ølstykke Bordtennis Klub, Ganløse Tricenter, Ledøje Smørum Fodbold Klub, Ølstykke Skytteforening, HØJ Håndbold, Ganløse Gymnastik.

Virksomheder:

Musiker Sara Grabow, Fremtidens landbrug Stenlien, Forlægger og forfatter Lykkedal, Storevang Besøgsbondegård.

 

Ifølge Bjarne Binder, ungdomstræner og bestyrelsesmedlem i Ganløse Skytteforening, er det en gave for alle parter, når de bruger tid med de unge elever. Forløbet giver fx børn med ADHD og ADHD-lignende symptomer en rigtig god oplevelse, fortæller Bjarne Binder.

Kontakt

Kultur og Fritid

Dronning Dagmars Vej 200
3650 Ølstykke

Ring til os

Telefonisk træffetid

Hold dig opdateret og giv os feedback

Tilmeld nyhedsbrev Giv os feedback

Find os

Dronning Dagmars Vej 200
3650 Ølstykke

CVR-nr.: 29188386
Kommunenummer: 240

Telefon: 7259 6000

Åbningstider i Borgerservice

Ugedag Tidspunkt
Mandag  8 - 14
Tirsdag 10 - 14
Onsdag Lukket
Torsdag 10 - 17.30
Fredag 10 - 12

 

Åbningstider i Egedal Sundhedscenter

Ugedag Tidspunkt
Mandag - Torsdag  8 - 16
Fredag 8 - 15

Følg os på de sociale medier