Skip til hoved indholdet
    Hjem Mit liv Personlige forhold Legitimationskort

Legitimationskort

Hvis du ikke har et pas eller et kørekort, og du har brug for at kunne legitimere dig, kan du få udstedt et legitimationskort.

Hvem kan få et legitimationskort

Det er muligt at ansøge om at få et legitimationskort, hvis du er 15 år eller derover. Det kræver, at du har en folkeregisteradresse i Danmark. Legitimationskortet er relevant for dig, hvis du ikke har kørekort eller pas.

Hvor kan jeg få legitimationskort

Du skal møde op i borgerservice, i den kommune som du har adresse og bor i, for at købe dit legitimationskort. Vær opmærksom på, at der kan forventes en vis leveringstid.

Det koster 50,- kr. hvis du selv medbringer et vellignende billede. Skal du have taget et billede, så koster det yderligere 150 kr.

Vil du vide mere

Du kan bruge legitimationskortet, når du skal bevise, hvem du er, eller hvor gammel du er. Legitimationskortet kan du bruge i en række hverdagssituationer som legitimation, ligesom pas og kørekort også i dag anvendes som legitimation i andre situationer end ved rejse og kørsel.

Fordelen ved legitimationskortet er, at det både indeholder dit personnummer og et billede. Det nye kort kan du derfor bruge til flere formål end det tidligere ungekort.

Legitimationskortet giver ikke ret til at opholde sig i Danmark eller til at arbejde i Danmark. Du kan heller ikke bruge legitimationskortet, når du skal til lægen. Så skal du i stedet medbringe dit sundhedskort.

Vær opmærksom på, at legitimationskortet:

  • ikke giver ret til ophold i Danmark eller til at arbejde i Danmark.
  • ikke kan anvendes, når du skal til lægen. Her skal du i stedet medbringe dit sundhedskort.
  • ikke generelt har til formål at fungere som rejselegitimation, fx i forbindelse med rejser i Schengen.
  • ikke kan anvendes ved indrejse til Sverige til at dokumentere din nationalitet og dermed pasfrihed. Det gælder, uanset om legitimationskortet indeholder oplysning om din nationalitet.

Du kan læse Udenrigsministeriets rejsevejledninger samt andre landes pas- og visumregler på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Nogle kommuner tilbyder et såkaldt pensionistbevis. Pensionistbeviset kan bruges til at få pensionistrabat på fx museer, forlystelsesparker. Hvis du har brug for legitimation for, at du er pensionist, kan du i mange tilfælde også bruge et brev fra Udbetaling Danmark (pensionsmeddelelse), der viser, at du modtager folke- eller førtidspension.

Hvor får jeg et pensionistbevis?

Hvis du er førtids- eller folkepensionist, kan du i kommuner, der tilbyder pensionistbeviser, få det i borgerservice. Der er ikke noget billede på pensionistbeviset. 

Kontakt kommunen for at høre, om de udsteder pensionistbeviser. I de fleste kommuner skal du bestille tid for at få et pensionistbevis. 

Skrevet af borger.dk

DSB Legitimationskort kan bruges som legitimation, hvis du er berettiget til førtidspension (herunder også tidlig pension, seniorpension og brøkpension). Med dette kort er du berettiget til pensionistrabat, når du køber billetter.

Hvis du er under 65 og pensionist: Du skal du have et DSB Legitimationskort for at købe DSB's billigere billetter med pensionistrabat. DSB Legitimationskort kan du få gratis på en DSB-station, hvis du medbringer en pensionsmeddelelse, der ikke er mere end 1 år gammel, og et pasfoto. 

Hvis du er under 67 år: Du skal medbringe dokumentation, der er maksimalt 1 år gammel.

Dokumentation kan være en af disse 3:

  • seneste udbetalingsbrev (udsendes årligt)
  • seneste udbetalingsmeddelelse (udstedes månedligt)
  • udfyldt blanket fra kommunen, hvoraf navn, CPR-nummer og kommunens stempel fremgår.

Du kan vise dokumentationen elektronisk. Hvis du gør det, skal du samtidig vise legitimation med CPR-nummer. 

Du kan ikke bruge din pensionsmeddelelse eller dit pensionsbevis til at købe DSB billetter med pensionistrabat.

Hvis du er fyldt 67 år, behøver du ikke have et DSB Legitimationskort for at få adgang til pensionistrabatter. 

Skrevet af borger.dk

Kontakt

Borgerservice

Dronning Dagmars Vej 200
3650 Ølstykke
borgertorvet@egekom.dk

Ring til os

Personlig og telefonisk henvendelse kan ske

Hold dig opdateret og giv os feedback

Tilmeld nyhedsbrev Giv os feedback

Find os

Dronning Dagmars Vej 200
3650 Ølstykke

CVR-nr.: 29188386
Kommunenummer: 240

Telefon: 7259 6000

Åbningstider i Borgerservice

Ugedag Tidspunkt
Mandag  8 - 14
Tirsdag 10 - 14
Onsdag Lukket
Torsdag 10 - 17.30
Fredag 10 - 12

 

Åbningstider i Egedal Sundhedscenter

Ugedag Tidspunkt
Mandag - Torsdag  8 - 16
Fredag 8 - 15

Følg os på de sociale medier