Skip til hoved indholdet Kontakt Kontakt
    Hjem Demokrati og indflydelse Bliv hørt og få indflydelse Høringer og afgørelser Detaljevisning

Afgørelse

Afgørelse om, at opsætning af i alt tre oliefyrede spidslastkedler ved Lærkeskolen og Stengårdsskolen ikke skal miljøvurderes

Klima, natur og miljø Tilbage
Tilbage

Egedal Kommunes miljøvurderingsmyndighed har modtaget en anmeldelse efter miljøvurderingsreglerne fra Egedal Fjernvarme, Dam Holme 13, 3660 Stenløse.

Egedal Fjernvarme ønsker at opføre i alt 3 oliefyrede spidslastkedler hver på 2 MW, med henblik på at sikre tilstrækkelig med varmeforsyning i området ved Lærkeskolen, Præstegårdsvej 30 3660 Stenløse, matrikel 1 cc Stenløse By – Stenløse, og ved Stengårdsskolen, Stengårds Plads 2 3650 Ølstykke, matrikel 4bk Ølstykke by - Ølstykke.

Der ønskes opstillet 2 enheder ved Stengårdsskolen og 1 enhed ved Lærkeskolen. Der er tale om præfabrikerede container-løsninger, hvor kedlerne og tank til fyringsolie er indbygget i containere.

Tank til fyringsolie ved Lærkeskolen rummer 6000 liter og er indbygget i en selvstændig container. Der er indbygget spildbakke under denne tank.

Hvad angår de 2 enheder der skal opstilles ved Stengårdsskolen er olietanken på 4100 liter for hver af enhederne. Olietanken er indbygget i containeren, som også rummer kedel og brænder.

Olietankene opfylder C3 krav til olietanke jf. leverandørens oplysninger. Afkast-rør fra kedlerne er ført over tag på containerne. Der udføres OML-beregninger for at eftervise om afkasthøjden er tilstrækkelig.

Der udføres støjmålinger og støjberegninger for at eftervise om støjkrav kan overholdes i naboskel.

Spidslastkedlerne skal kun benyttes, når der er behov for det. Egedal Fjernvarme har skønnet, at spidslastkedlen ved Lærkeskolen slet ikke vil blive brugt jf. deres prognose for kommende fyringssæson. Hvad angår spidslastkedel nr. 1 ved Stengårdsskolen viser prognosen en årlig driftstid på 3 timer, og for spidslastkedel nr. 2 viser prognosen 1 times årlig drift indenfor fyringssæsonen som er fra omkring 1. oktober til 1. april. Der er tale om prognoser.

Spidslastkedlerne er nødvendige at indføre for at sikre en tilstrækkelig varmeforsyning i spidslastsituationer – i takt med at fjernvarmeforsyningen udbygges i Egedal Kommune.

Selvom prognoserne viser ingen eller kun få timers drift, er spidslastkedlerne nødvendige for at sikre tilpas kapacitet, hvis der sker utilsigtede hændelser og en del af varmeforsyningen falder ud.

Det skal nævnes, at der arbejdes på at få etableret en forsyningslinje fra Vestforbrænding til Egedal Fjernvarmes kedelcentral ”Maglevad” på Dam Holme nr. 4b. Det antages, at dette projekt bliver realiseret indenfor en kortere årrække.

Når der er skabt forbindelse til Vestforbrænding fjernvarmeforsyning er der backup i tilstrækkelig grad. De oliefyrede spidslastkedler vil derefter kunne fjernes igen. Det antages, at dette vil kunne ske indenfor en ca. 5 årig periode.

I nærværende miljøansøgning antages det konservativt, at spidslastkedlerne skal være i brug indtil primo 2030.

Egedal Kommune skal som miljøvurderingsmyndighed vurdere, om projektet er miljøvurderingspligtigt og dermed om projektet forudsætter udarbejdelse af en miljøkonsekvensrapport.

Afgørelse:

Egedal Kommune har på baggrund af en screening vurderet, at projektet ikke vil kunne påvirke miljøet væsentligt og derfor ikke er omfattet af krav om miljøvurdering (ikke VVM-pligtigt). Afgørelsen er truffet efter § 21 i miljøvurderingsloven (LBK nr. 4 af 01/03/2023).

Afgørelsen er ikke en tilladelse, men alene en afgørelse om, at projektet ikke skal gennem en miljøvurdering. Afgørelsen bortfalder, hvis den ikke er udnyttet inden 3 år efter, at den er meddelt, eller ikke har været udnyttet i 3 på hinanden følgende år, jf. miljøvurderingslovens § 39.

Screeningen fremgår af myndighedsscreeningsskemaet, der er vedlagt.

Afgørelsen er offentliggjort på Egedal Kommunes hjemmeside.

Kommunens vurdering:

Projektet er omfattet af miljøvurderingslovens (LBK nr. 4 af 3. januar 2023) punkt 3a på bilag 2. (Industrianlæg til fremstilling af elektricitet, damp og varmt vand (projekter, som ikke er omfattet af bilag 1). Bygherrens ansøgning ligger til grund for afgørelsen.

På baggrund af ansøgers oplysninger og kommunens egne oplysninger, er det vores vurdering, at projektet ikke vil medføre væsentlige negative påvirkninger på miljøet og derved ikke er omfattet af krav om miljøvurdering.

Egedal Kommune har gennemført en screening for miljøvurdering med baggrund i lovens Bilag 6, hvor der især er lagt vægt på:

  •  at projektet vurderes at kunne overholde kravene i Miljøstyrelsens branchebekendtgørelse om miljøkrav for mellemstore fyringsanlæg.
  • At der er redegjort for, at støjgrænserne i bekendtgørelsen kan overholdes.
  • at projektet ikke vil påvirke Natura 2000-områder eller bilag IV arter.
  • at projektet har en meget kort anlægsperiode med få gener.
  • at projektet er midlertidigt, og at kedlerne kun skal være i drift i spids-belastningssituationer.

Konklusion:

På baggrund af screeningen vurderer Egedal Kommune at projektet hverken i sig selv eller i forbindelse med andre planer og projekter i området vil medføre en væsentlig indvirkning på miljøet. Projektet er derfor ikke miljøvurderingspligtigt.

Anden lovgivning m.v.:

Screeningen er gennemført med udgangspunkt i det projekt, som er beskrevet i ansøgningen og på baggrund af de miljømæssige forudsætninger, som er gældende på screeningstidspunktet. Hvis projektet ændres, skal projektet ansøges igen med henblik på at få afgjort, om ændringen er omfattet af krav om miljø-vurdering (VVM-pligtigt).

Vi gør opmærksom på, at der med denne afgørelse om at der ikke er miljøvurderingspligt, ikke er taget stilling til evt. andre nødvendige tilladelser til projektet.

Klageadgang:

Afgørelsen om at der ikke skal laves en miljøvurdering i ovenstående sag kan påklages jf. miljøvurderingslovens § 49, stk. 1. Der kan udelukkende klages over retlige forhold. Hvis du ønsker at klage over denne afgørelse, kan du klage til Miljø- og fødevareklagenævnet.

Klageberettiget er:

• Ansøger

• Miljø- og fødevareministeren

• Enhver med retlig interesse i sagens udfald

• Landsdækkende foreninger og organisationer, der som formål har beskyttelsen af natur og miljø eller varetagelsen af væsentlige brugerinteresser inden for arealanvendelsen og har vedtægter eller love, som dokumenterer deres formål, og som repræsenterer mindst 100 medlemmer.

Du klager via klageportalen, som du finder via www.borger.dk eller www.virk.dk.

Du logger på klageportalen med Nem-ID. En klage er indgivet, når den er tilgængelig for Egedal Kommune via klageportalen. Når du klager, skal du betale et gebyr på 900 kr. for borgere og 1.800 kr. for virksomheder, foreninger, organisationer og offentlige myndigheder. Gebyret tilbagebetales, hvis du får helt eller delvis medhold i din klage.

I klageportalen sendes din klage automatisk først til Egedal Kommune. Hvis Egedal Kommune fastholder afgørelsen, sender Egedal Kommune klagen videre til behandling i nævnet via klageportalen. Du får besked om videresendelsen.

Miljø- og Fødevareklagenævnet afviser din klage, hvis du sender den uden om klageportalen, medmindre du er blevet fritaget for brug af klageportalen. Hvis du ønsker at blive fritaget for at bruge klageportalen, skal du sende en begrundet anmodning til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Nævnet afgør herefter, om du kan fritages for at bruge klageportalen. Se betingelserne for at blive fritaget

Fritagelse for brug af klageportalen (naevneneshus.dk)

Klagefrist

Klagefristen udløber 4 uger efter, at afgørelsen er meddelt og offentliggjort på kommunens hjemmeside www.egedalkommune.dk.

Denne afgørelse er meddelt og offentliggjort den 21. oktober 2024, hvor klagefristen er den 18. november 2024.

Informationer

    Start 21.10.2024 Slut 18.11.2024 Høring id 24/10735 Kategori Klima, natur og miljø Område Egedal By, Ølstykke, Stenløse

Dokumentation & Tilladelser

Abonnér på Høringsportalen

Har du lyst til at få opdateringer på høringer direkte i din indbakke? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvor vi løbende holder dig opdateret

Tilmeld

Hold dig opdateret

Tilmeld dig nyt fra Egedal Kommune

Find os

Dronning Dagmars Vej 200
3650 Ølstykke

Egedal Rådhus er åbent

Mandag - torsdag 8-19
Fredag 8-15

CVR-nr.: 29188386
Kommunenummer: 240

Telefon: 7259 6000

Åbningstider i Borgerservice

Mandag 8 - 14
Tirsdag 10 - 14
Onsdag Lukket
Torsdag 10 - 17.30
Fredag 10 - 12

Åbningstider i Egedal Sundhedscenter

Mandag - Torsdag 8 - 16
Fredag 8 - 15

Følg os på de sociale medier